Digital analytics meetup #9 - Smart cities

#9 Smart cities (02 Oct 2018)

Στην πρώτη συνάντηση της σεζόν 2018-19 του Digital analytics meetup, στις 2 Οκτωβρίου 2018, είχαμε σαν κεντρικό θέμα συζήτησης την συλλογή και ανάλυση δεδομένων στο περιβάλλον των πόλεων για την διευκόλυνση / βελτίωση της καθημερινότητας (Smart cities). Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε 3 καταπληκτικούς ομιλητές με πολύ εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Γεωχωρικά δεδομένα και τις τεχνικές παρατήρησης γης

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο Άρης Βαρθολομαίος με την παρουσίαση του σχετικά με τα γεωχωρικά δεδομένα και τις τεχνικές παρατήρησης γης για την δημιουργία έξυπνων και ανθεκτικών πόλεων. Οι τεχνικές παρατήρησης γης με δορυφορικά, εναέρια και επίγεια μέσα έχουν πλέον εισέλθει σε μια «χρυσή εποχή» καθώς παράγουν πλέον έναν άνευ προηγουμένου όγκο περιβαλλοντικών δεδομένων για τις πόλεις. Τα παραγόμενα γεωχωρικά δεδομένα μπορούν να αναλυθούν με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και να οπτικοποιηθούν σε διαδικτυακές χαρτογραφικές πλατφόρμες ενημερώνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά την τοπική διακυβέρνηση, τους φορείς και τους πολίτες. Στα πλαίσια της ομιλίας θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις εφαρμογής αυτών των τεχνικών από όπου θα φανούν οι μεγάλοι ορίζοντες που ανοίγονται για την μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες και ανθεκτικές. Παράλληλα θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι κυριότερες πηγές γεωχωρικών δεδομένων και βασικές μέθοδοι ανάλυσής τους. Ο Άρης Βαρθολομαίος είναι ερευνητής περιβαλλοντικού σχεδιασμού και κλιματικής ανθεκτικότητας των πόλεων. Είναι Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στον αστικό σχεδιασμό (Oxford Brookes University) και διδακτορικό στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των πόλεων (Α.Π.Θ.).

Ανάλυση δεδομένων σε έξυπνες πόλεις (smart cities)

Στην συνέχεια η Χριστίνα Κακδέρη, από την ομάδα Urenio, παρουσίασε project που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και διευκολύνουν την καθημερινότητα πολιτών. Μας παρουσίασε την έννοια των ευφυών πόλεων ως μια σύνθεση ψηφιακών και μη ψηφιακών στοιχείων και εξήγησε πως τα δεδομένα που παράγονται στον αστικό χώρο (από κτίρια, αντικείμενα, αισθητήρες, άτομα) σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά συστήματα μετασχηματίζουν βασικές λειτουργίες μιας πόλης όπως για παράδειγμα διαδικασίες σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων ή τη συμπεριφορά των πολιτών. Η Κακδέρη Χριστίνα είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας URENIO και εκλεγμένη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ.

Σχεδιασμός μεταφορών με την χρήση δεδομένων

Στο τέλος της βραδιάς ο Dr. Josep Maria Salanova Grau μας εξέπληξε όλους με τα ενδιαφέροντα project συλλογής και ανάλυσης δεδομένων τα οποία αναπτύσσει η ομάδα του Ι.ΜΕΤ. στην Θεσσαλονίκη. Μας εξήγησε με ποίους τρόπους μπορούμε να μετρήσουμε την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και πως μπορούμε να προβλέψουμε τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών με την ανάλυση των δεδομένων που δείχνουν τις συνήθειες τους. Επίσης μας παρουσίασε τι επιφυλάσσει το μέλλον για μια πόλη σαν την Θεσσαλονίκη και πως όλη αυτή η δουλειά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη ανάπτυξη προηγμένων αυτόνομων οχημάτων που θα οδηγούν στους δρόμους μια έξυπνης πόλης. O Δρ. Josep Maria Salanova Grau είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου “Συλλογή – διαχείριση δεδομένων / Διαμόρφωση αλγορίθμων και χρήση πακέτων σχεδιασμού των μεταφορών”. Κύριοι τομείς εξειδίκευσης του είναι αλγόριθμοι, μοντέλα κινητικότητας, συστήματα Logistics και Data Science/Big Data στις μεταφορές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα project του I.MET μπορείτε να επισκεφθείτε IMET Open day 2018 στις 11 Νοεμβρίου 2018.

Ομιλίες και Video συνάντησης

Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες από τους παρακάτω συνδέσμους:

Όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη την συνάντηση και τις ομιλίες στο παρακάτω video:

Ανακοινώσεις

Όπως είπαμε κατά την διάρκεια της τελευταίας συνάντησης θέλουμε να κάνουμε ένα workshop στο οποίο θα γνωρίσουμε όλοι μαζί καλύτερα εργαλεία οπτικοποίησης δεδομένων (visualization tools). Για αυτό το λόγο κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα στην κοινότητα για να συμμετέχει και αυτή ενεργά στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Όποιος έχει γνώση ή απλά όρεξη να ασχοληθεί με κάποιο από τα παρακάτω εργαλεία ή με κάποιο άλλο που λείπει από την λίστα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να οργανώσουμε την ομάδα του workshop. Στείλτε μας τα στοιχεία επικοινωνίας σας και σχετικά με ποιο εργαλείο ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε. Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί σαν κοινότητα και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει καταπληκτικό αποτέλεσμα!

Χρήσιμα Link

Παρακάτω μπορείτε να δείτε links και περισσότερες πληροφορίες από ο,τι αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης:

Οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον έχετε να μοιραστείτε με την υπόλοιπη κοινότητα μπορείτε να μας το στείλετε στα σχόλια.

Φωτογραφίες & Video

Μέχρι την επόμενη συνάντηση και για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, μαζέψαμε τις πιο όμορφες στιγμές από το meetup: