Data science in the gaming industry meetup cover

#8 Data science in the gaming industry (04 Jul 2018)

Στην τελευταία συνάντηση του Digital analytics meetup πριν το καλοκαίρι, στις 4 Ιουλίου 2018, είχαμε σαν κεντρικό θέμα συζήτησης την ανάλυση δεδομένων σε εταιρίες παιχνιδιών (Data science in the gaming industry).

Data science σε παιχνίδια της King

Για κεντρική ομιλήτρια είχαμε την τύχη να έχουμε την Μυρτώ Σέτζη, Senior data scientist στην King, την εταιρία που έχει δημιουργήσει παιχνίδια όπως το Candy Crush και έχει περισσότερους από 300 παίκτες online! Στην παρουσίαση της μας έδειξε πως μια εταιρία σαν την King χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να βελτιώσει την εμπειρία των παικτών στα παιχνίδια αλλά και στις επικοινωνίες της. Είδαμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση δεδομένων σε μια εταιρεία mobile παιχνιδιών σε όλα τα στάδια, από τον σχεδιασμό ενός παιχνιδιού και το μάρκετινγκ μέχρι τη συνεχή εξέλιξη του. Τέλος ανέλυσε κατά πώς κάποιοι μύθοι του χώρου ισχύουν. Συζητήσαμε θέματα όπως:

  • Χρειάζεται ένας data scientist να έχει Phd;
  • Πρέπει να είναι έμπειρος προγραμματιστής;
  • Πόσο μεγάλη διαφορά κάνει στην καθημερινότητα η παρουσία γυναικών σε ομάδες από data scientists;
  • Πόσο καλή κατανόηση της στρατηγικής μιας επιχείρησης πρέπει να έχει ένα τμήμα από data scientists.

Δυστυχώς λόγω της πολιτικής της King, η παρουσίαση δεν μπορεί να δημοσιευθεί. Όποιος όμως ενδιαφέρεται για να δει καλύτερα την ανάλυση δεδομένων σε gaming data, μπορεί να επισκεφθεί στο DataCamp το project της King που χρησιμοποιεί πραγματικά δεδομένα από τα Candy Crush Saga. Σε αυτό το project μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα για να υπολογίσετε την δυσκολία από τις πίστες του παιχνιδιού.

King's Data camp project
Level difficulty in Candy Crush Saga

Mundial 2018 και ανάλυση ποσοτικών δεδομένων

Ο Χάρης Λαλάτσης με την εμπειρία του στην έρευνα αγοράς τα τελευταία 12 χρόνια, μας έδωσε πολλά χρήσιμα μυστικά για τηνonline συλλογή πρωτογενών δεδομένων και τους τρόπους για να διενεργήσει κάποιος με επιτυχία μια ποσοτική έρευνα στην εποχή του διαδικτύου. Ο ίδιος έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία έρευνας και ανάλυσης, Ierax Analytix, που εξειδικεύεται στις ποιοτικές έρευνες με focus groups, product testing και mystery shopping.

Ierax Analytix - World cup 2018 surey
Ierax Analytix – World cup 2018 surey

Τέλος μας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκλήρωσε με αντικείμενο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το τρόπο που έγινε η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε διαθέσιμες στο website της Ierax Analytix και στην παρουσίαση του.

Google analytics tips για μικρά website

Ο Παναγιώτης Τζαμτζής και ο Δημήτρης Χαντζάρας με αφορμή την ολοκλήρωση του δωρεάν ελέγχου και βελτίωσης του Google analytics για έναν από τους συμμετέχοντες του meetup, έκαναν μια παρουσίαση για τα πιο σημαντικά λάθη που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιοκτήτες μικρών website που τώρα να ξεκινάνε δουλεύουν με Google analytics. Ο δωρεάν έλεγχος και βελτίωση του Google analytics είχε ανακοινωθεί στο 5ο meetup μας και ήταν μια χορηγία της baresquare, μια εταιρία από την Θεσσαλονίκη με πολυετή εμπειρία στα web analytics και στην ανάλυση ηλεκτρονικών δεδομένων.

Στην παρουσίασή τους μας παρουσίασαν πραγματικά παραδείγματα από website και μας έδειξαν:

  • Τι πραγματικά κοστίζει σε έναν οργανισμό η ανακριβής συλλογή web analytics δεδομένων
  • Πως μπορούμε να δούμε τι πραγματικά κρύβεται μέσα στο direct traffic του Google analytics
  • Ποια βήματα ακολουθούμε για να αξιολογήσουμε ευκολότερα το περιεχόμενο του website
  • Τι μυστικά κρύβει από το bounce rate και τα events του Google analytics
  • Πως θα ανακαλύψουμε τι κινήσεις κάνει ένας επισκέπτης του website, ανάλογα με τη λέξη κλειδί που χρησιμοποίησε στην μηχανή αναζήτησης, χρησιμοποιώντας το Keyword hero

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην παρουσίασή τους που υπάρχει διαθέσιμη εδώ.

Video streaming

Σε αυτό το meetup κάναμε μια πρώτη προσπάθεια να κάνουμε live stream τις ομιλίες ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες και σε περισσότερο κόσμο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα video από τις ομιλίες της Ierax Analytix και της baresquare:

Χρήσιμα Link

Παρακάτω μπορείτε να δείτε links και περισσότερες πληροφορίες από ο,τι αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης:

Οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον έχετε να μοιραστείτε με την υπόλοιπη κοινότητα μπορείτε να μας το στείλετε στα σχόλια.

Φωτογραφίες & Video

Μέχρι την επόμενη συνάντηση και για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, μαζέψαμε τις πιο όμορφες στιγμές από το meetup: