Meetup #9 - 2 Oct 2018 poster

Digital analytics meetup #9 (ΟΚ!Thess, 02 Οκτωβρίου 2018)

Ξεκινάμε την καινούργια σεζόν με την 9η συνάντηση μας την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στον γνωστό χώρο του OK!Thess. Θέμα της συνάντησης είναι οι έξυπνες πόλεις (Smart cities). Θα συζητήσουμε τα είδη των δεδομένων που υπάρχουν διαθέσιμα, τους τρόπους χρήσης τους και πως μπορούν να διευκολύνουν την ζωή σε μια μεγάλη πόλη. Επίσης θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε διάφορα projects που ήδη είναι ενεργά στην πόλη μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Ομιλητές

Βασικός ομιλητής θα είναι ο Δρ. Josep Maria Salanova Grau από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.). Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) αποτελεί έναν πρωτοπόρο, διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο φορέα έρευνας στην Ελλάδα. Από την ίδρυση του (το 2000) έως σήμερα προσφέρει βασική κι εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και υψηλού επιπέδου τεχνικές υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών.
O Δρ. Josep Maria Salanova Grau είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου “Συλλογή – διαχείριση δεδομένων / Διαμόρφωση αλγορίθμων και χρήση πακέτων σχεδιασμού των μεταφορών”. Κύριοι τομείς εξειδίκευσης του είναι αλγόριθμοι, μοντέλα κινητικότητας, συστήματα Logistics και Data Science/Big Data στις μεταφορές.

O Άρης Βαρθολομαίος θα μιλήσει για έξυπνες και ανθεκτικές πόλεις που χρησιμοποιούν δεδομένα παρατήρησης γης και γεωχωρικής ανάλυσηςΟι τεχνικές παρατήρησης γης με δορυφορικά, εναέρια και επίγεια μέσα παράγουν πλέον έναν άνευ προηγουμένου όγκο περιβαλλοντικών δεδομένων. Θα δούμε εφαρμογές αυτών των τεχνικών που μετατρέπουν τις πόλεις σε έξυπνες και ανθεκτικές. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι κυριότερες πηγές δεδομένων και μέθοδοι ανάλυσής τους.
Ο Άρης Βαρθολομαίος είναι ερευνητής περιβαλλοντικού σχεδιασμού και κλιματικής ανθεκτικότητας των πόλεων. Είναι Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στον αστικό σχεδιασμό (Oxford Brookes University) και διδακτορικό στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των πόλεων (Α.Π.Θ.). Εργάζεται ως σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού και είναι ενεργό μέλος της «Ανέλιξης», μη-κερδοσκοπικής εταιρίας για την οικολογική αρχιτεκτονική. Επιπλέον, συμβάλλει ενεργά στις διδακτικές δραστηριότητες του Π.Μ.Σ. «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» του Α.Π.Θ.

Η Κακδέρη Χριστίνα στην παρουσίαση της εισάγει την έννοια των ευφυών πόλεων ως μια σύνθεση ψηφιακών και μη ψηφιακών στοιχείων και εξηγεί πως τα δεδομένα που παράγονται στον αστικό χώρο (από κτίρια, αντικείμενα, αισθητήρες, άτομα) σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά συστήματα μετασχηματίζουν βασικές λειτουργίες μιας πόλης όπως για παράδειγμα διαδικασίες σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων ή τη συμπεριφορά των πολιτών.
Η Κακδέρη Χριστίνα είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας URENIO και εκλεγμένη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ. Είναι περιφερειακή οικονομολόγος με ειδίκευση στα συστήματα καινοτομίας, τις ευφυείς πόλεις και περιβάλλοντα καινοτομίας (κοινότητες καινοτομίας, ζωντανά εργαστήρια, τεχνολογικά πάρκα). Από το 2005 συμμετέχει σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα ευφυών πόλεων και κοινοτήτων και πολιτικών καινοτομίας.

Πρόγραμμα συνάντησης

Το πρόγραμμα της συνάντησης μας ίδιο με την προηγούμενη φορά:

  • 18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  • 19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  • 20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων.

Όπως πάντα μετά τις παρουσιάσεις θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup

Χώρος συνάντησης

O χώρος του meetup είναι στο φουαγιέ του ισογείου του OK!Thess, γωνία Κυδωνιών & Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

Εγγραφή

Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή στο meetup.com. Για να εγγραφείτε μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της κοινότητας στο meetup.com

Ερωτηματολόγιο

Στο τέλος της συνάντησης θα παρουσιάσουμε και τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο που στείλαμε πριν λίγες ημέρες. Μέχρι τότε μπορείτε να το συμπληρώσετε, για να μας πείτε τι περιμένετε από τις συναντήσεις και πως θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε: https://digitalanalytics.gr/survey2018

Όλες οι ομιλίες της συνάντησης είναι διαθέσιμες εδώ.