Digital analytics summer

Καλοκαιρινές διακοπές με digital analytics και DataCamp

Ένας από τους φίλους του meetup, o Ηλίας Παπαχρήστος, ετοίμασε ένα άρθρο στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες του χρησιμοποιώντας την εκπαιδευτική πλατφόρμα DataCamp. To DataCamp είναι μια πλατφόρμα με εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος θέλει να αποκτήσει πρακτική εμπειρία πάνω σε εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανάλυση δεδομένων και στα digital analytics. Όπως είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο meetup, πλατφόρμες όπως το DataCamp, το Udacity, το Coursera και το edX είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσει κάποιος τις ικανότητες του ή ακόμα και να αποκτήσει ένα αποδεικτικό για τις γνώσεις του. Τώρα που δεν θα έχουμε meetup να πηγαίνουμε για τους καλοκαιρινούς μήνες και τελείωσε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να μάθουμε ένα καινούργιο skill ή να ασχοληθούμε με καινούργια data science projects.

Τι έμαθα μετά από 2 μήνες στο DataCamp

από τον Ηλία Παπαχρήστο

Αυτό το άρθρο είναι μια γενική περιγραφή/καταγραφή του ταξιδιού μου στην e-learning πλατφόρμα του DataCamp.

DataCamp logo

Όσα γράφονται εδώ ισχύουν μέχρι και τις 12/7/2018. Η πλατφόρμα ανανεώνεται αρκετά συχνά.

Τι θα βρείτε στο DataCamp?

Θα σας μιλήσω για:

  1. Την πληθώρα των Courses που έχει
  2. Τα Skill Tracks,
  3. Τα Career Tracks,
  4. Ασκήσεις (Daily Practice & Projects)
  5. Trello & Slack Community
  6. Κόστος
  7. Συμπεράσματα – Εντυπώσεις

Courses

Ο αριθμός των Courses είναι 142. GIT, Python, R, SQL, Shell, Spreadsheets είναι οι κατηγορίες της βιβλιοθήκης τους. Τα θέματα που έχει η καθε τεχνολογία είναι:

  • GITIntroduction to Git for Data Science
  • ShellIntroduction to Shell for Data Science, Conda Essentials, Conda for Building & Distributing Packages
  • SpreadsheetsSpreadsheets Basics, Data Analysis with Spreadsheets
  • SQLIntro to SQL for Data Science, Joining Data in PostgreSQL
  • Python & RΕδώ γίνεται το πάρτι!
DataCamp's Library
DataCamp’s Topics

Programming, Importing & Cleaning Data, Data Manipulation, Data Visualization, Probability & Statistics, Machine Learning, Applied Finance, Reporting (μόνο για R μέχρι τώρα), Case Studies (μόνο για R μέχρι τώρα), Other.

Κάθε Course έχει το ίδιο μοτίβο. 4 ή 5 κεφάλαια, από μία ώρα (το ελάχιστο) το κάθε ένα.

Κάθε Κεφάλαιο έχει τα βίντεο και τις ασκήσεις του. Ξεκινάει με το βίντεο και αμέσως μετά έχει άσκηση που βάζεις εσύ τον κώδικα. Μπορείς να δει τα slide του βίντεο σε διπλανό παράθυρο για να έχεις βοήθεια. Αν δεν βρίσκεις την λύση μπορείς να πατήσεις το HINT αλλά θα χάσεις κάποιους πόντους, συνήθως 30XP. Αν πάλι δεν μπορείς αλλά θες να συνεχίσει το μάθημα τότε πατάς την λύση και ΔΕΝ παίρνεις πόντο για την άσκηση.

Το 1ο Κεφάλαιο από κάθε Course είναι (συνήθως) δωρεάν! Και στο τελευταίο Κεφάλαιο γίνεται μια γρήγορη ανακεφαλαίωση και έχει ασκήσεις με ότι έχεις διδαχτεί.

Skill Tracks

DataCamp's Skill Tracks
Python & R Skill Tracks

Τα Skill Tracks (14) είναι μια γρήγορη βοήθεια για να αποκτήσεις γνώσεις σε εξειδικευμένη τεχνολογία, μεθοδολογία ή ειδίκευση. Αφορά τις γλώσσες Python (4) & R (10). Κάθε Skill Track αποτελείται από 4 ή 5 Courses, δηλαδή 16 ή 20 ώρες το ελάχιστο.

Career Tracks

DataCamp's Career Tracks
Python & R Career Tracks

Τα Courses των Career Tracks έχουν επιλεγεί από επαγγελματίες του χώρου. Σε βοηθάνε να μάθεις ότι χρειάζεται για να αρχίσεις μια νέα καριέρα ως Data Scientist (αυτό λένε, αυτό σας μεταφέρω!).

Τα Tracks είναι Programmer (περίπου 10 Courses), Analyst (περίπου 16 Courses), Scientist (περίπου 23 Courses). Λέω περίπου επειδή συνεχώς βάζουν νέα μαθήματα.

Αν τελειώσεις το Career Track του Scientist τότε έχεις ολοκληρώσει και τα 2 προηγούμενα Career Tracks (Programmer & Analyst) και πιθανώς όλα τα Skill Tracks.

Daily Practice & Projects

DataCamp's Practice & Projects
Daily Practice & Projects

Το καταπληκτικό με αυτή την πλατφόρμα είναι ότι έχει και αυτά τα 2 παιχνιδάκια για να ξεκουράζεσαι. Στο Daily Practice μπορείς να παίζεις γρήγορα για να επαναλαμβάνεις, σε μικρές ασκήσεις (9 Python, 7 R & 1 SQL), αυτά που έχεις μάθει. Να θυμηθείς ότι έχεις ξεχάσει. Να τριφτείς με την επανάληψη.

Στα Real Life Projects από την άλλη θα επενδύσεις μία ώρα τουλάχιστον από τον χρόνο σου. Όταν τελειώνεις το Course βλέπεις αν υπάρχει Project (15 σε Python & 9 σε R) ανάλογο και προσπαθείς να το λύσεις.

Όλα τα Project είναι σε Jupyter Notebook, με τις οδηγίες τους, τον κώδικα τους, τις data bases που θα χρησιμοποιήσεις. Ο χρήστης απλά θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή αυτά που έμαθε για να το λύσει! Με το που τελειώνεις το Project το ελέγχουν και αν υπάρχει λάθος το διορθώνεις. Αν είναι σωστό μπορείς να το κάνει download για να το ανεβάσεις στο site σου ή σε κάποιο account που έχεις τα project.

Έχοντας τελειώσει όλα τα Project της Python (και το Candy Crash σε R επειδή είχαμε στο MeetUp την Μυρτώ) σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα! Στο δικό μου επίπεδο, Wannabe Data Scientist, χρειάζεται μία ώρα. Ή και παραπάνω!!!!

Trello & Slack

Αυτό το διάστημα που παίζω και μαθαίνω στο DataCamp βρήκα στο Trello το χρονοδιάγραμμα τους. Και το ακολουθούν πιστά! Εδώ θα δείτε τι είναι να γίνει upload στην πλατφόρμα τους τόσο από μαθήματα όσο και από project, και πότε. Είναι απίστευτοι!

Η κοινότητα που έχουν στο Slack είναι ενεργή. Ρωτάνε, απαντάνε, ανεβάζουν θέσεις εργασίας που βρίσκουν για όποιον ενδιαφέρεται.

Υπάρχει και το DataCamp Community στο οποίο βρίσκεις διάφορα cheat sheets, podcasts, chat...

Κόστος

Για το κόστος υπάρχουν 2 επιλογές:

  1. Με πληρωμή μέσα από το https://www.datacamp.com/pricing
  2. Δωρεάν αν έχεις λογαριασμό στo myvisualstudio της Microsoft. Η συνδρομή είναι για 2 μήνες.

Συμπεράσματα – Εντυπώσεις

Θετικά

  • Οι εκπαιδευτές μιλάνε αργά και καθαρά, οπότε είναι απόλυτα κατανοητοί.
  • Το μοτίβο που χρησιμοποιούν “από την μάθηση στην τριβή” βοηθάει στην καλύτερη κατονόηση αυτών που διδάσκουν.
  • Η καθημερινή εξάσκηση (Daily Practice) αλλά και τα Project που έχουν σε κρατάνε σε εγρήγορση και σε βοηθάνε να δεις που βρίσκεσαι, τι μπορείς να κάνει με ευκολία και σε τι πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα επειδή δυσκολεύεσαι.
  • Τα Skill & Career Tracks σε βοηθάνε να μπεις γρήγορα σε ένα ρυθμό και να μην χαθείς στον κυκεώνα της πληροφορίας και των μαθημάτων.
  • Τέλος η σχέση Τιμής – Προϊόντος είναι εξαιρετική!

Αρνητικά

Δεν έχω βρει κάτι ακόμα.

Εντυπώσεις

Όπως καταλαβαίνεται θα συνεχίσω το ταξίδι μου μαζί τους! Ακόμα και από την Χαλκιδική!

Ενημέρωση! 

Η ομάδα του DataCamp πρόσεξε το άρθρο μας και δίνουν την ευκαιρία, σε όλα τα μέλη του meetup μας, να δοκιμάσουν την ολοκληρωμένη έκδοση του DataCamp για 1 μήνα εντελώς δωρεάν! Για να εκμεταλλευτείτε την προσφορά τους, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ή να έχετε ήδη έναν λογαριασμό στο DataCamp.com. Μόλις συνδεθείτε, θα πρέπει να επισκεφθείτε το παρακάτω link για να αναβαθμίσετε τα δικαιώματα του λογαριασμού σας για τις επόμενες 30 μέρες.

https://www.datacamp.com/promo/meetup

Like Halkidiki, nowhere!
Σαν την Χαλκιδική, πουθενά!

Kαλό Καλοκαίρι & Καλή διασκέδαση στο δίκο σας ταξίδι!